ISW Scholengroep

Onze schoolgroep biedt voortgezet onderwijs op alle niveaus op zes scholen in Naaldwijk, 's-Gravenzande, Poeldijk. Elk met een eigen karakter, altijd dichtbij.

Klik op een van scholen voor meer informatie.

Ons opleidingsaanbod

ISW heeft zes locaties. Met een zeer divers aanbod op onderwijsgebied. Wil je weten op welke locatie je welk soort onderwijs kunt volgen? Wil je weten welke locatie je kunt kiezen?  Klik dan hieronder.

Praktijkonderwijs › Vmbo bl en vmbo kl met extra ondersteuning › Vmbo bl en vmbo kl (Vakcollege) › Mavo › Havo › Atheneum › Gymnasium › Montessorionderwijs voor mavo, havo en vwo ›

 

Dakpanklassen:

Kader/mavo › Mavo/havo › Havo/vwo ›

 

Specialisaties op ISW

Of zoek je meer informatie over de sport-, talent- of XL-klassen? Ben je geïnteresseerd in vwoCambridge, gymnasium/vwo-plus of technasium? Of ben je geïnteresseerd in een van onze andere specialisaties? Klik dan op een van de buttons hieronder.

Masterclass gymnasium Plus XL-lessen Persoonlijke aandacht Talentgroepen Extra hulp Economie & Ondernemen Kunst en Cultuur Tekenen als examenvak Cambridge Engels Topsport Technologie & Toepassing LO als examenvak Mavo naar havo DMB academie Technasium Bouwen, Wonen & Interieur Bewegen, Sport en Maatschappij Montessori Gepersonaliseerd leren Spaans Produceren, Installeren & Energie 4M Zorg en Welzijn Voetbalklas vwoMAX Convenanten Anglia Engels

 
 
 

ISW Hoogeland

ISW Hoogeland is een technasiumschool en biedt mavo, mavo/havo, havo/vwo, vwo, Cambridge Engels aan. Op ISW Hoogeland werk je zelfstandig, in een groep, in de klas, de mediatheek of op een leerplein. Daarnaast zijn er tal van activiteiten.

1 / 6

ISW Gasthuislaan

Op ISW Gasthuislaan bieden wij havo, atheneum(-plus) en gymnasium(-plus) aan. Er is veel aandacht voor kunst, cultuur en sport. Het atheneum-plus en het gymnasium-plus is voor leerlingen die behoefte hebben aan extra uitdaging. Ook is er de mogelijkheid om op vrijwillige basis een zelfstudieprogramma Anglia te volgen.

2 / 6

ISW Irenestraat

Op ISW Irenestraat bieden wij kader/mavo, mavo en mavo/havo aan. Wij zijn een kleinschalige school gespecialiseerd in gepersonaliseerd leren met veel persoonlijke aandacht. Op onze school sta jij centraal. We sluiten zo goed mogelijk aan bij jouw mogelijkheden. Dit vind je terug in onze hele schoolcultuur. In de vakken, maar ook buiten de lessen om.

3 / 6

ISW Westland Vakcollege

Hier volg je het Vakcollege (vmbo bl en kl; óók met lwoo). Je leert vooral door veel te doen! Natuurlijk krijg je theorievakken, maar je gaat óók veel met je handen aan de slag in onze prachtige zeer goed uitgeruste vaklokalen. Wij hebben volop contacten met stagebedrijven uit de regio.

4 / 6

ISW Sweelincklaan

Op ISW Sweelincklaan kunnen leerlingen terecht voor kader/mavo, mavo, mavo/havo en Montessori mavo, havo en vwo. ISW Sweelincklaan behoort al jaren tot een van de beste mavo scholen in het land. Het is een kleinschalige school met veel persoonlijke aandacht voor de leerling.

5 / 6

ISW Westland Praktijkcollege

Op deze locatie kunnen leerlingen terecht voor twee soorten onderwijs: praktijkonderwijs en vakcollege met lwoo. Op onze school sta jij centraal. De klassen zijn klein. En we kijken naar je talenten en mogelijkheden. Je zit dus zeker niet altijd met je neus in de boeken! En als je extra hulp nodig hebt, kun je die hulp krijgen.

6 / 6

Meestgestelde vragen

Wat is het Westland Vakcollege?

Het Vakcollege is een gewone vmbo opleiding maar dan anders ingericht. Vaak vind je het leuk om met je handen bezig te zijn en wat minder om met je neus in de boeken te zitten. Bij het Vakcollege krijg je 10 tot 12 uur in de week praktijklessen. Daarnaast bezoek je bedrijven, volgt gastlessen en voert opdrachten uit. Het Westland Vakcollege is een school waar je vooral leert door te doen. We bieden 50% theorie en 50% praktische lessen aan.

Moet je van een Montessori basisschool komen om in te stromen op de Montessori van de Sweelincklaan?

Nee, dit is niet nodig. Het helpt wel als je van jongs af aan hebt geleerd om zelf verantwoordelijk te zijn voor je eigen leerproces. Als je ervoor open staat, kun je echter dit ook gewoon leren.

Hoe kom ik aan boeken en andere materialen?

De schoolboeken krijg je gratis van school. In juni hoor je hoe je ze kunt bestellen. Dat gaat via internet. Je krijgt je boeken daarna thuisbezorgd of je krijgt ze via school. Ook hoor je dan wat je nog meer moet kopen, zoals een agenda, etui, passer, rekenmachine en gymkleding. 

Houd ik nog tijd over voor mijn hobby of mijn sport?

Natuurlijk houd je nog tijd over voor andere leuke dingen. Het is niet de bedoeling dat je straks niet meer kunt sporten of je hobby moet opgeven. Je huiswerk is belangrijk, maar je moet af en toe ook iets anders kunnen doen.

Is er een gezellige sfeer op jullie school?

Wij vinden van wel! Maar het gaat er natuurlijk om of jij het gezellig vindt. Natuurlijk kies je een school niet om de gezelligheid. Maar je zult zien dat je met meer plezier leert als je op een leuke school zit. Die leuke school maken we met z'n allen. De schoolleiding, de leraren, het ondersteunend personeel en de leerlingen: iedereen helpt mee aan een leuke sfeer. Want de school, dat zijn we met z’n allen!

Kom ik op school voordat het schooljaar begint?

Ja, voor de zomervakantie kom je een middag bij ons op school. Je kunt dan kennismaken met je klasgenoten en je mentor.

Wat is het verschil tussen Montessori en regulier onderwijs?

Het grote verschil met regulier onderwijs zit in de mate van eigenaarschap van en voor je eigen leerproces. Bij Montessori ben je zelf aan zet. Je krijgt zelf veel keuzevrijheid, de ene leerling kan dit al beter dan een andere leerling. Wij houden hier rekening mee. Deze vrijheid gaat over: wat je doet (binnen duidelijk vastgestelde kaders), hoe je dat doet, met wie, waar en hoe je bewijst dat je de stof beheerst.

Wanneer weet je of je bent toegelaten op de school van je keuze?

Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging. Dan gaan wij ermee aan de slag. Vóór de meivakantie ontvang je bericht van ons over de definitieve plaatsing.

Wat is het verschil tussen Dalton en Montessori?

Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. In beide systemen heeft de leerling eigenaarschap en is er keuze. Bij Montessori is dit wat meer aanwezig. Ook gaat Montessori over je gehele persoonlijke ontwikkeling. Een Montesorrischool wil een leerling niet alleen laten leren, maar ook vormen. Bijvoorbeeld: wie ben je, welke plek neem je in de maatschappij? In een montessorischool werken leerlingen van verschillende niveaus door elkaar.

Wat is het verschil tussen het flexrooster en een Dalton-systeem?

Ondanks dat het flexrooster en het Dalton-systeem op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, zijn er verschillen. Je krijgt naast de klassikale lessen taken waar je zelf de verantwoordelijkheid voor draagt en die je zelf kunt plannen en uitvoeren. Bij het flexrooster gaat het vooral om je ondersteuning: aandacht hebben voor wat je nodig hebt en daarop inspelen. De flexuren worden gebruikt voor extra begeleiding voor bepaalde vakken of het maken van huiswerk. Daarnaast is er in het flexrooster ruimte voor verdieping en extra uitdaging. De keuzevrijheid is groot, terwijl de structuur heel helder is. De basis blijft dan ook een stevige kern van klassikale lessen met één docent per klas. Hierdoor blijven we een persoonlijke school, waar structuur voorop staat.

Hoe vind ik mijn weg in de school?

Let maar op, je zult heel snel de weg weten. Daar helpen we je bij. De eerste schooldagen laten we je zien waar de lokalen zijn. Ook kijken we even op andere plekken in de school. Bijvoorbeeld in de mediatheek en de gymzaal.

In welke klas kom ik?

Het is vooral belangrijk welk advies de leerkracht van je basisschool je geeft, want dat advies gebruiken we om je in de juiste klas te plaatsen.

Wat doe ik als ik gepest word?

We staan niet toe dat er iemand wordt gepest op school. In de eerste klas gaan we een hele dag aan de slag met het onderwerp Mediawijsheid. Dan bespreken we alle do’s en don’t’s op social media klassikaal. Wanneer er toch nog sprake is van pestgedrag kun je daar altijd voor bij je mentor, afdelingsleider of een andere docent terecht. Samen met de 'pesters' gaan we het probleem oplossen. We willen graag dat iedereen zich in school prettig en veilig kan voelen.

Wat is het Technasium?

Alle mavo, havo en vwo leerlingen in klas 1 volgen het vak onderzoeken en ontwerpen (O&O). Na het eerste jaar (havo en vwo) en na het tweede jaar (mavo) kiezen de leerlingen of zij dit vak verder willen volgen. Bij Technasium maak je op een praktische manier kennis met techniek en technologie. Je werkt aan echte problemen/opdrachten zodat je straks beter bent voorbereid op een studie in de technische richting.

› Bekijk meer vragen
› Bekijk meer nieuws

Het laatste nieuws

12-12 Week van de zij-instromer Westland: ‘zie jij jezelf voor de klas staan?’

In januari 2025 organiseert Leraar van Buiten in het Westland in samenwerking met de Westlandse vo-scholen de ‘Week van de zij-instromer’. Docenten met ervaring in andere sectoren brengen een frisse kijk en waardevolle inzichten mee. Tijdens de ‘Week van de zij-instromer’ kunnen mensen ontdekken of een nieuwe carrière in het voortgezet onderwijs voor hen is weggelegd.

Lees meer …

10-12 Leerlingen ISW Hoogeland bouwen boot op zonne-energie

Leerlingen van ISW Hoogeland bouwen een boot op zonne-energie om mee te doen aan de Young Solar Challenge. Een jaarlijks terugkerende wedstrijd in de vorm van de Friese Elfstedentocht.

Lees meer …

16-05 Onderwijs en ontmoeten in Poeldijk is de Expeditie

Het plan Onderwijs en Ontmoeten te Poeldijk gaat nu verder onder de naam de Expeditie. We hebben het niet alleen meer over een school, maar het wordt de plek waar ontwikkeling, educatie, sport, cultuur en ontmoeten in Poeldijk samenkomt. Dit zorgt ervoor dat de Expeditie een kans biedt voor meerdere partijen om samen te werken. Als startsein van deze samenwerking hebben op 15 mei zeven betrokken partijen een overeenkomst getekend.

Lees meer …

14-05 Nieuwe locatiedirecteur ISW Irenestraat

Op 13 mei 2024 is bij ISW Irenestraat een nieuwe directeur gestart. Na een positief advies van de benoemingsadviescommissie en de MR heeft regiodirecteur Geert Millekamp mevrouw Nelline van Duijn benoemd als locatiedirecteur.

Lees meer …

16-01 Waardevolle ontmoetingen voor Westlanders

In de maanden januari, februari en maart zet Restaurant Unicum Elzenhagen haar deuren open voor Westlanders die extra behoefte hebben aan verbinding en meer kleur in hun dagen. In samenwerking met Vitis Welzijn en ISW scholengroep organiseren zij maar liefst tien diners voor een geselecteerd gezelschap.

Lees meer …

12-10 Integraal Huisvestingsplan vastgesteld door gemeenteraad

Het veelomvattende huisvestingsplan voor het voorgezet onderwijs in Westland is gisteren, woensdag 11 oktober 2023, door de gemeenteraad vastgesteld. Dit houdt in dat er de komende acht jaar zo’n 100 miljoen wordt geïnvesteerd in nieuwe en bestaande schoolgebouwen van ISW.

Lees meer …