Centrale examens geschrapt, schoolexamens leidend

Gepubliceerd op: 25 maart 2020

In een persconferentie heeft minister Slob vanmorgen medegedeeld dat alle centrale examens in het vo(inclusief vavo) geen doorgang vinden. Leerlingen kunnen op basis van de resultaten van hun schoolexamens het diploma behalen. De afnameperiode voor schoolexamens is verlengd tot begin juni, zodat scholen een zorgvuldig proces kunnen inrichten. De minister heeft opgeroepen om schoolexamens zoveel mogelijk op afstand te organiseren. 

Ook voor deelnemers aan de Staatsexamens (zoals een deel van de vso-leerlingen) vervallen de centrale examens. De college-examens, die half juni starten, gaan voor hen vooralsnog door. 

Voor mbo-leerlingen geldt dat er tot en met 6 april geen fysieke examens worden afgenomen. 

De time-out die gisteren door Lucas Onderwijs – op advies van de vo-raad – voor de schoolexamens werd ingesteld, is op grond van deze nieuwe maatregelen ingetrokken.

Zie hier de Kamerbrief gewijzigde aanpak eindexamen van 24 maart 2020.

Aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen
In een persconferentie gisterenavond 23 maart werden door het kabinet aanvullende maatregelen medegedeeld in de aanpak van het coronavirus. Voor het onderwijs benadrukken we de volgende aanvullende maatregelen:

  • Houd altijd afstand van anderen, minimaal 1,5 meter. Dit betekent voor de opvang van leerlingen: verdeel een grote groep in kleine groepjes en instrueer kinderen dat zij elkaar niet aanraken. 
  • Als één gezinslid koorts heeft, dan moet het hele gezin thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
  • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Dit betekent ook dat alle schoolreizen, schoolkampen, werkweken, sportdagen en evenementen tot 1 juni niet door kunnen gaan

Opengezet lesmateriaal
Vrijwel alle educatieve uitgeverijen hebben hun materialen opengezet voor thuisgebruik. Specifiek voor het VO kan een tijdelijk lidmaatschap van VO Content tot 1 augustus 2020 voor € 3,00 per leerling interessant zijn (wel voor 1 juli 2020 opzeggen als je geen lid wil blijven).

‹ Terug naar overzicht

Agenda

Pasen

07 april
Het paasweekend is van 7 t/m 10 april
Lees meer …

Meivakantie

24 april
De meivakantie begint op maandag 24 april
Lees meer …

Koningsdag

27 april
Koningsdag is op 27 april
Lees meer …

Hemelvaart

18 mei
Hemelvaart is op donderdag 18 en vrijdag 19 mei
Lees meer …

Pinksteren

28 mei
Pinksteren is op zondag 28 en maandag 29 mei
Lees meer …

Kennismakingsdag Westland Vakcollege

26 juni
Leerlingen groep 8 met mentor en klasgenoten
Lees meer …
› Bekijk volledige agenda